{Ja-maar...} het is zaterdag
nederlands engels duits

Ontstaan

De ontstaansgeschiedenis van Ja-maar en Omdenken is minder lineair dan de naam misschien doet vermoeden.

Het jaar 1996 kan officieel aangemerkt worden als het geboortejaar van Ja-maar. Op dat moment bedenkt Berthold Gunster, van oorsprong theaterregisseur, het idee om onder de titel Ja-maar een interactief theater- annex trainingsprogramma te maken. Het moet een mengeling van cabaret, theater, lezing en interactie met het publiek worden, dit alles uiteraard rond het begrip ‘ja-maar’. De eerste jaren ontwikkelt het programma zich gestaag en in alle rust. Met tot 2005 zo’n 250.000 deelnemers is Ja-maar op dat moment het Best Bewaarde Geheim van Nederland.

Vanaf 2005 komt het bedrijf in een stroomversnelling. In dat jaar vraagt A.W. Bruna Uitgeverij aan Gunster om een boek te schrijven over zijn concept. Dit verzoek leidt tot de verschijning van ‘Ja-maar wat als alles lukt?’ aan het eind van dat jaar. Het boek komt met stip in de bestseller lijst van managementboeken en wordt genomineerd voor de Managementboek van het Jaar 2006 verkiezing.

De groei zet eind 2006 zo stevig door, dat Gunster besluit trainers en acteurs op te leiden. Vanaf dat moment worden door verschillende mensen shows en trainingen gegeven over het Ja-maar concept. Wanneer in 2008 het boek Huh?! – de techniek van het Omdenken verschijnt, komt het begrip Omdenken centraal te staan in de trainingen. Gaandeweg verdiept het gedachtegoed van Berthold Gunster zich en past hij het Omdenken ook toe op communicatie en opvoeding. In loop der jaren verschijnen de volgende boeken: 

In 2015 verscheen er een volledige herziene versie van Huh?! – de techniek van het Omdenken uit en ging Berthold Gunster samen met acteur Dion Vincken na drie succesvolle seizoenen van de Omdenken Theatershow opnieuw de theaters in. Deze keer met de ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk‘ Theatershow over omdenken in onderwijs en opvoeding.

Het Omdenken is in de loop der jaren een steeds groter begrip geworden. Op Twitter heeft Omdenken al bijna 300.000 volgers, op Facebook ruim 300.000 vind-ik-leuks en de website omdenken.nl is een enorme database voor omdenkverhalen en best practices. Eind 2010 verhuist Ja-maar naar de Oudegracht in Utrecht en op dit moment werken er 22 mensen voor Ja-maar en Omdenken en worden er per jaar ongeveer 50.000 mensen getraind.